YHTEISTYÖTÄ JA YHTEINEN INVESTOINTI – FSP ON HIABIN STRATEGINEN LIIKEKUMPPANI RAISIOSSA

Hiabin Raision tehdas on keskittynyt koukkulaitteiden pintakäsittelyyn ja kokoonpanoon.  Yhteistyö FSP:n kanssa on tiivistä niin päivittäisen toiminnan kuin kehitystyön suhteen. Tehtaalla on suuret kasvuodotukset, minkä takia Hiab ja FSP investoivat yhdessä uuteen maalaamoon. Tehtaanjohtaja Esa Korolainen kertoo Raision tehtaan toiminnasta ja tulevaisuudennäkymistä.

– Hiab kuuluu Cargotec-konserniin yhdessä Kalmarin ja McGregorin kanssa, ja täällä Raisiossa meillä on yksi monista Hiabin tehtaista, kertoo Esa Korolainen, tehtaanjohtaja.

Raisiossa valmistetaan Multilift-koukkulaitteita.

– Cargotec keskittyy älykkääseen lastinkäsittely-laitteistoon, ja Hiabin aluetta on erityisesti  kumipyörillä tapahtuva lastinkäsittely. Meillä on monia eri tuoteperheitä, kuten kappale-tavaranostureita ja metsänostureita, mutta täällä Raisiossa tehdään vaihtolavalaitteita, Korolainen esittelee.

– Teemme Multilift-brändillä koukkulaitteita ja keinukippilaitteita.

Raision tehdas on keskittynyt kokoonpanoon.

– Merkittävä osa kokoonpanoa on laadukas pintakäsittely. Prosessimme lähtökohta on, että loppuasiakkaamme saa visuaalisesti laadukkaan näköisen lopputuotteen, Korolainen kiteyttää.

FSP hoitaa Raisiossa pintakäsittelyprosessia kokonaisuudessaan.

– Eli käytännössä FSP:n toiminnan jälkeen alkaa sitten Hiabin oma kokoonpanotoiminta, mutta meidän tuotantolinjamme on kytketty yhteen, Korolainen havainnollistaa.

Hiab ja FSP tekevät päivittäin yhteistyötä operatiivisessa toiminnassa ja pintakäsittelyssä, mutta tutkivat myös yhdessä vaihtoehtoisia maalausjärjestelmiä ja pyrkivät yhdessä kehittämään maalattujen tuotteiden laatua ja pintakäsittelyn kestävyyttä.

Hiabin laitteita käytetään vaativissa olosuhteissa.

– Laitteemme ovat jatkuvasti tekemisissä maantiesuolan kanssa, ja se luo erityiset haasteet pintakäsittelyn kestävyydelle. Lisää vaativuutta tuovat tuotteet, joita laitteillamme käsitellään, Korolainen kuvaa.

FSP ON INTEGROITU MUKAAN HIABIN TOIMINTAAN

Esa Korolainen kertoo, että FSP operoi omaa toimintaansa Hiabin tiloissa kiinteänä osana tehtaan tuotantoprosessia. Yhteistyö sujuu, kun molemmilla yrityksillä on pääsy samaan tuotannonohjausjärjestelmään.

– Tuotannonohjausjärjestelmämme ovat yhteiset, ja FSP seuraa tuotantojonojamme ja tekemistämme. Meillä ei tarvitse siis olla pintakäsittelytöille erillistä tilausprosessia, vaan FSP on integroitu sisäiseen tuotannonohjausjärjestelmäämme. FSP vastaa, että oikea pintakäsitelty tuote on oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja laadullisesti oikeassa kunnossa.

Korolainen on tyytyväinen yhteistyöhön.

– FSP:n vahvuus on kyky integroitua asiakkaan toimintaympäristöön ja sulautua noudattamaan eri toimialojen tai yhtiöiden vaatimia erityistoiveita ja mukauttaa oma tekeminen sitten niiden mukaiseksi.

YHTEINEN INVESTOINTI TUPLAA VOLYYMIN

Hiabilla on Raisiossa kaksi pintakäsittelylaitosta. Ensimmäisessä Hiab omistaa laitoksen ja laitteiston, mutta FSP operoi laitoksen jokapäiväistä toimintaa. Näin on ollut jo vuosien ajan. Toinen pintakäsittelylaitos valmistuu keväällä 2020.

Siinä Hiab omistaa kiinteistöt ja fasiliteetit, mutta FSP kaiken tuotantolaitteiston. FSP on sitä kautta vastuussa laitteiston toimivuudesta ja kunnossapidosta.

Yhteinen investointi on tehty kasvu mielessä.

– Uskomme, että markkina on kovasti kehittyvä, Esa Korolainen sanoo. – Pyrimme jopa tuplaamaan Raision tehtaamme volyymit tulevien vuosien aikana, ja FSP:n pitää tottakai silloin pystyä nostamaan vastaavasti pintakäsittelykapasiteettia. Lähdimme toteuttamaan investointia yhdessä FSP:n kanssa, jolloin molempien yritysten investointikuorma ja paine taseessa kevenee.

KESTÄVÄ KEHITYS OHJAA TOIMINTAA

Raision tehtaalla, kuten myös muulla toiminnalla, on toki muitakin tavoitteita kuin volyymien lisääminen. 

– Eri maalausjärjestelmien vertaileminen ja vaihtoehtojen hakeminen siihen, että pystymme minimoimaan VOC-päästömme, on yhteinen intressimme FSP:n kanssa, ja siinä on yhteistyötä kyllä tehtykin, Esa Korolainen sanoo. – Kestävä kehitys on Cargotecille ja Hiabille yksi tärkeimmistä prioriteeteista, ja sen takia täytyy tehdä paljon töitä.

Yhteistyö FSP:n kanssa on siis syvää ja monipuolista. 

– FSP on osaaja, jonka kanssa olemme yhdistäneet operatiivisen toimintamme täysin ja jonka kanssa teemme tulevaisuudensuunnitelmat ja tuotannonkehitystoiminnat yhdessä. FSP ei ole meille pelkkä pintakäsittelytoimittaja, vaan strateginen kumppani liiketoiminnan kehittämisessä, Korolainen summaa.

YLÖS