UUSI LINJASTO PYÖRII PUOLASSA – ”HAEMME ORGAANISTA KASVUA”

FSP:n Stargardin pintakäsittelylaitoksen uusi linjasto Puolassa on nyt toiminnassa. Sen myötä laitoksen kapasiteetti kaksinkertaistui, ja myös logistiikka- ja lisäarvopalveluja voidaan tarjota aiempaa laajemmin. ”Voimme nyt palvella aiempaa paremmin ja monipuolisemmin. Puolassa on paljon mahdollisuuksia, ja haemme täällä orgaanista kasvua”, kertoo Samuli Laine-Zamojski. Hän aloitti FSP Puolan Business Controllerina elokuussa 2019.

FSP on toiminut Puolassa pian kymmenen vuotta. Pintakäsittelylaitoksia on kaksi, molemmat Stargardissa.

Toisen Stargardin laitoksen uutta linjastoa alettiin suunnitella muutama vuosi sitten. Nyt uusi linjasto on käytössä. Siinä on kolme rinnakkain sijoitettua maalauskammiota, ja jokaisen kammion koko on 12 m x 6 m x 4,65 m (korkeus). Rinnakkainsijoitus lisää joustavuutta toisen, pitkittäinsijoitetun linjaston rinnalla.

– Tämän investoinnin myötä laitoksen pintakäsittelykapasiteetti tuplaantui, kertoo Samuli Laine-Zamojski.

Laine-Zamojski vastaa FSP:n liiketoiminnan kehityksestä ja myynnistä Puolassa.

Uudistuksen myötä pintakäsittelylaitokselle saatiin myös lisää tilaa.

– Meillä on nyt yli 3200 m2 toimitilaa omassa käytössämme. Voimme palvella paremmin nykyisiä asiakkaita, mutta tilaa on myös uusille töille. Aiempaa suuremman toimitilan myötä voimme tarjota pintakäsittelypalvelujen lisäksi logistiikka- ja lisäarvopalveluja. Voimme esimerkiksi pakata ja varastoida kappaleita ja tuotteita sekä tarvittaessa lähettää ne suoraan loppuasiakkaalle.

PUOLA PÄRJÄÄ TALOUDEN HEILAHTELUISSA

Samuli Laine-Zamojski sanoo, että Puolaan uskaltaa ja kannattaa panostaa.

– Puola on monipuolinen markkina-alue ja sijaintimme täällä on erinomainen. Lähellä on paljon teollisuutta telakkatoiminnasta kokoonpanoon. Puolassa on runsaasti teollisten laitteiden, rautatiekaluston ja esimerkiksi autoteollisuuden valmistustoimintaa alihankintaverkostoineen. Erityisesti raskaan liikenteen ajoneuvoissa on paljon potentiaalia pintakäsittelyulkoistuksia ajatellen. Puolassa on myös alkamassa uusia infra-projekteja, ja FSP:n vankka kokemus niistä Suomessa on erityinen kilpailuetu.

Puola on myös näyttänyt pysyvänsä melko vakaana, kun muun maailman talous heilahtelee.

– Puola ei ole globaalin talouden suhdanteiden ulkopuolella, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana se on osoittautunut hyvin kyvykkääksi markkinatilanteiden vaihteluissa, Laine-Zamojski arvioi.

Puolan markkinasta kertoo sekin, että kun FSP Puolan kohdalla puhutaan kausivaihtelusta, tarkoitetaan kysyntäpiikkejä ylös- eikä alaspäin.

– Alan työtilanne on täällä hyvä.

LAADULLA HINTAKILPAILUA VASTAAN

Hyvästä markkinatilanteesta huolimatta pintakäsittelyalalla toimiminen on Puolassa myös haasteellista.

– Hintakilpailu on kovaa, ja paikalliset yritykset huolehtivat usein itse tuotteidensa pintakäsittelystä, Samuli Laine-Zamojski kuvailee.

FSP:n suurimpia asiakkaita Puolassa ovat Cargotec ja Hydroline.

– Meidän ei kannata kilpailla pelkällä hinnalla paikallisia toimijoita vastaan. Sen sijaan voimme palvella kansainvälisesti toimivia yrityksiä luotettavasti ja samalla erottua laadulla, Laine-Zamojski jatkaa.

Kansainvälisille toimijoille on oleellisen tärkeää, että pintakäsittelyalan yhteistyökumppani täyttää kaikki kriteerit, kuten laatu- ja ympäristövaateet.

–  FSP tarjoaa Puolassa saman tason palvelua kuin Suomessakin.

PUOLA-ASIANTUNTIJUUS ALKOI OPISKELIJAVAIHDOSTA

Samuli Laine-Zamojski on työskennellyt FSP:llä elokuusta lähtien.

–  Aikaisemmin olen toiminut Puolassa liiketoiminnan konsulttina ja suomalaisen sähkömekaniikka-alan alihankintayrityksen Puolan yksikön johtajana sekä viimeiset kaksi vuotta lentokonevalmistaja Boeingilla teknisessä myynnissä globaaleihin asiakkuuksiin keskittyen, hän kertoo. – Yhteensä minulla on kymmenen vuoden työkokemus Puolasta.

Kiinnostus Puolaa kohtaan syttyi jo opiskeluaikoina.

– Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri. Olin aikoinani Erasmus-opiskelijavaihdossa Puolassa ja jo silloin huomasin, että Puola on moniulotteinen ja mielenkiintoinen maa – ehkä monipuolisempi ja positiivisempikin kuin Suomesta käsin saattaa vaikuttaa, hän kertoo taustoistaan.  ­– Olen myös suorittanut Puolassa jatkotutkinnon IT-projektien hallinnasta. Tästä on hyötyä FSP:llä, jossa varaudutaan tulevaisuuden haasteisiin myös digitalisaation saralla.

Laine-Zamojski on nyt asunut Puolassa seitsemän vuotta. FSP:n työ löytyi nykyisen toimitusjohtajan ja entisen liiketoimintajohtajan Jarno Huttusen kautta.

– FSP kuulosti heti kiinnostavalta. FSP:n toimintaympäristö on mielenkiintoinen näköalapaikka teollisuuteen.

Alku uudessa työpaikassa on lunastanut odotukset.

– Vire on täällä positiivinen ja fiilis hyvä, mahdollisuuksia riittää. Haemme orgaanista kasvua Puolassa, ja uudelle linjastolle tuntuu olevan hyvin kysyntää.

KUKA?

Samuli Laine-Zamojski
Business Controller
FSP Puola
+48 882 801 918
samuli.laine-zamojski@fspcorp.com

  • FSP Puolan Business Controller 8/2019 alkaen. Vastuualueena liiketoiminnan kehitys ja myynti Puolassa.
  • YTM (Jyväskylän yliopisto 2009), jatkotutkinto IT-projektinhallinnasta (WSAiB, Puola 2017).
  • Yli 10 vuoden kokemus liiketoiminnasta Puolassa.
  • 38-vuotias. Kotoisin Lounais-Suomesta, asunut pysyvästi Puolassa vuodesta 2012 alkaen vaimonsa kanssa.
  • Harrastaa ”tosissaan kestävyysjuoksua, lahjakkuudenpuutteesta huolimatta”. Takana on jo useita maratoneja ja tuoreena lisänä viime kesänä ensimmäiset ultramatkat, 65 km ja 85 km. Myös kielet kiinnostavat: äidinkieli suomen lisäksi puhuu sujuvasti puolaa ja englantia sekä harrastaa ruotsin ja venäjän kielen opiskelua. Uutena projektina on lisäksi saksan opiskelu.

FSP PUOLASSA

  • kaksi toimipistettä Stargardissa
  • palveluina pesu ja puhdistus, märkämaalaus, loppuvarustelu, pakkaus, kemiallinen esikäsittely, suihkupuhdistus teräsrakeella ja pulverimaalaus
  • Noin 50 työntekijää (v. 2015 alle 10 työntekijää)
  • liikevaihto v. 2017 1,1 M €, v. 2018 2,8 M €, v. 2019 ennuste 3 M €
YLÖS