Miksi me mitään esivalmisteluita tarvitaan?

Sain kantapään kautta opin esivalmisteluiden tärkeydestä. Suoraan töissä tekemien töiden kautta en tätä opetusta saanut, vaan jälleen kotipuolella, muuton yhteydessä. Ei varmaan kovinkaan moni voi sanoa nauttivansa tilanteesta, kun kanniskellaan laatikoita ja irtaimistoa vanhasta osoitteesta toiseen, mutta silti mielikuvissa rakentelee ajatusta: ”otan nokkakärryt ja siirtelen niillä laatikot autoon ja pois – helppoa kuin mikä”. Totuus iskee viimeistään siinä kohtaan vasten kasvoja, kun huomaat sullovasi kauhealla kiireellä vaatteita ja muuta ryönää jätesäkkiin. Sitten hiki hatussa paiskot niitä autoon tai peräkärryyn, ja aikaa kuluu kun joudut lajittelemaan rojut kokonaan uudelleen toisessa osoitteessa.

Lähin kosketuspinta koko hommaan pintakäsittelyalalla on varmaan töiden aloittaminen ja niiden loppuun vieminen. Saan maalaustyön ja lähden toteuttamaan sitä, mutta sitten olenkin unohtanut sen jonkin tarvikkeen toiseen päähän hallia tai työmaata, ja lähden hakemaan sitä. Kuvitteellisen maalaustyöni valmistuttua on aika alkaa putsaamaan välineistöä. Kas, olenkin jättänyt kaikki pesutarpeet maalivarastoon, joka on taas muutaman mutkan takana. Miksi en järjestänyt työmaatani siihen malliin, että voin työn valmistumisen jälkeen pestä välineet samalla hiellä ja vaivalla? Eheeii… tapani mukaan olen ajatellut työni vain työn suorittamiseen saakka, vaikka olisin voinut ajatella sen niin pitkälle, että kerään vain kamppeeni ja lähden kotiin. Nyt pesen äkkiä työvälineeni, pistän kasaan ja potkaisen koko vyyhdin nurkkaan.

Eikä siinä vielä kaikki! Nyt tarjouksessa kurjuuden maksimointia vain ysiysi! (Simo vaatehuoneelta, hei). Seuraavalla kerralla, kun saan maalaustyön ja otan samat tarpeeni käyttöön ja olen aloittamassa työtä, voinkin vain todeta pesseeni välineet hutiloiden, ja taas aikaa sekä hermoja kuluu siihen, että saan pumpun paukkumaan ja värin lentämään. Säästin taas mukamas jostain, mutta voitinko mitään?

En.

Yhteenvetona voidaan todeta, että monesti kun käyttää muutaman minuutin ylimääräistä aikaa ennakoivaan työhön, voi säästää toisessa päässä useita minuutteja ellei jopa tunteja työelämässä. Tässä on itselläni edelleen paljon opittavaa, enkä yhtään epäile, etteikö meillä monella muullakin olisi.

Nyt onkin taas aika mennä nuolemaan haavoja ja viikkaamaan t-paitoja vaatekaappiin, kun ne olisi voinut jo lähtökohtaisesti pakata laatikkoon siten kuin ne kaappiin olisivat menneet.

Hyvää kevään jatkoa kaikille!

Simo Sorjonen, FSP:n Raision pintakäsittelylaitoksen työnjohtaja ja 5S-kouluttaja.