KASVUA PUOLASTA

Puolassa on lupaavat tulevaisuudennäkymät, ja odotamme FSP:n liki kolminkertaistavan Puolan liiketoimintansa vuoden 2018 aikana. Näin kertoo FSP:n liiketoimintajohtaja Jarno Huttunen. 

Kasvun lähteinä ovat FSP:n kaksi pintakäsittelylaitosta West Pomerian Special Economic Zone -teollisuuspuistossa, Stargard Szczecinskissä, Pohjois-Puolassa. Toinen näistä sijaitsee Kalmarin tehtaassa, jossa FSP vastaa tehtaalla koottujen kuormausnosturien ja konttitarttujien pintakäsittelystä ja viimeistelystä.

Toinen FSP:n pintakäsittelylaitos sijaitsee syksyllä 2016 käynnistetyssä Hydroline Oy:n hydraulisylinteritehtaassa, jossa FSP operoi pintakäsittelylinjastoja. Hydrolinen hydraulisylintereiden lisäksi FSP pintakäsittelee omalla linjastollaan Cargotecin ja muiden asiakkaiden tuotteita.

Puolan tehtaiden volyymit ovat nyt Huttusen mukaan selvästi kasvu-uralla. Kasvavat volyymit nostavat myös henkilöstömäärän noin 40:een tämän vuoden aikana. Tarvittaessa pintakäsittely tehdään kolmessa vuorossa.

 

Innovatiivinen yhteistyö

”FSP:n Hydrolinen pintakäsittelylaitos nousee tuoteauditointien jälkeen täyteen tuotantokäyttöön vuoden 2018 alkuun mennessä. Hyvät valmiudet kasvupyrähdykseen antavat tehtaan kaksi märkämaalauslinjaa ja pulverimaalauslinjasto.”

”FSP:llä ja Hydrolinella on taustalla pitkä innovatiivinen yhteistyö ja yhteiset asiakkaat Suomessa. Tämä helpotti yhteistyön aloittamista myös Puolassa.”

”FSP ryhtyy lisäksi pintakäsittelemään Cargotecin tiloissa uusia tuoteryhmiä, jotka lisäävät volyymejä. Vuositasolla kappalevolyymit nousevat tuhansiin. Kumppanuutta vauhdittaa myös räätälöinnit ja älykkäät teknologiat toteutuksessa.”

Huttunen pitää yhtenä Puolan ehdottomana etuna myös maantiedettä. Stargard Szczecinskistä hurauttaa autolla Saksan rajalle puolessa tunnissa ja Berliiniin kahdessa tunnissa. Koko Eurooppa on lähellä.

Viime aikoina valmistavaa metalliteollisuutta on siirtynyt Aasiasta takaisin Eurooppaan. Puolan, Unkarin ja Romanian kaltaiset maat ovat nyt logistisesti käteviä. Kun laivakuljetus Aasiasta Eurooppaan kestää 6-8 viikkoa, niin Euroopan sisällä kuljetusajat ovat vain päiviä tai tunteja.

 

Puola näyttää suuntaa laadussa ja dokumentoinnissa

Huttusen mukaan FSP:n Puolan pintakäsittelylaitokset ovat monella mittarilla mitattuna alansa kärkitasoa.

”Dokumentointi ja laadun valvonta on viety Puolassa korkeammalle tasolle kuin Suomessa. Puolan pintakäsittelylaitokset ohjaavat hyvillä käytännöillään muita FSP:n pintakäsittelylaitoksia. Olemme yhtenäistäneet näin oikeata tapaa toimia.”

”Esimerkiksi FSP toteutti Puolan tehtaiden ramp up -prosessin aikana tuotannon simuloinnin erityisen ohjelmiston avulla. Tarkoituksena oli selvittää tarkasti se, että mitkä tuoteryhmät voidaan ottaa mukaan sarjatuotantoon ja pintakäsittelyyn sekä millä aikataululla ja resursseilla. Näin voidaan varmistaa laadun lisäksi toimitusvarmuus ja lunastaa lupaukset sovituista aikatauluista.”

YLÖS