FSP:N KEHITYSPÄÄLLIKKÖ JULI-ANN RIKKONEN: HÄVIKINHALLINTA JA KESTÄVÄ KEHITYS OVAT TÄTÄ PÄIVÄÄ MYÖS PINTAKÄSITTELYALALLA

FSP:n kasvot -juttusarjassa tutustutaan FSP:n ihmisiin. He kertovat oman työnsä, koko yrityksen ja alan kannalta ajankohtaisista asioista. Kehityspäällikkö Juli-Ann Rikkosen on tiedettävä, mitä yrityksessä ja alalla tapahtuu juuri nyt. Samalla hänen on jatkuvasti visioitava, millainen pintakäsittelyalan tulevaisuus on. Mitä materiaaleja ja tekniikoita tulevaisuudessa käytetään?

FSP:n toiminnalle keskeisiä asioita ovat laatu, turvallisuus ja ympäristöystävällisyys. Ne näkyvät selvästi myös kehityspäällikkö Juli-Ann Rikkosen työssä sekä materiaalien että toimintatapojen kohdalla. Rikkonen vastaa FSP:n kehitys- ja innovaatiotoiminnasta sekä laadun kehittämisestä.

– Työ vaatii paljon tietoa pinnoista ja pinnoitteista. Siksi teemme paljon yhteistyötä eri toimittajien kanssa, Rikkonen kertoo. – Etsin aktiivisesti tietoa, mitä toimittajia ja malleja maailmalla on. Tuoteinnovaatioita syntyy koko ajan.

Toisinaan uutuuksien matka Suomeen kestää.

– Polyureaa on käytetty Amerikassa yli 20 vuotta, mutta Suomessa se on uutta nyt, Rikkonen mainitsee esimerkkinä.
Myös nanotutkimusta on tehty maailmalla vuosikymmeniä, ja myös FSP on kiinnostunut nanoteknologian mahdollisuuksista. Suomessakin on jo käytössä nanokoon pintakäsittelyaineita, teollisen pintakäsittelyn alalla lähinnä suoja- ja puhdistusaineita.

 

KESTÄVÄ KEHITYS KOROSTUU

Ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen vaatimukset ovat jatkuvasti yhä tärkeämpiä teollisuuden pintakäsittelyn alalla.

– Täysin uudet pinnoitteet ja materiaalit kiinnostavat nyt kovasti, Juli-Ann Rikkonen sanoo.

Hän mainitsee esimerkkinä, että yliopistomaailmassa tutkitaan puuteollisuuden sivutuotteena syntyvän materiaalin vaikutuksia korroosionestossa.

– Tällaisiin innovaatioihin tullaan varmasti suuntaamaan paljon maailmalla, Rikkonen arvelee. – Hävikinhallinta ja kierrätys korostuvat. Jätteen osa voi olla jatkossa pinnoitteen materiaalia, eikä enää tarvitse lähteä tuottamalla tuottamaan materiaalia.

Tällainen kehitys on samaan aikaan toivottua ja pakollista.

– Öljy vähenee joka tapauksessa ja sen hinta nousee. Tekniikan kehittyminen mahdollistaa epätavallisten öljyvarojen, kuten öljyhiekan, hyödyntämisen taloudellisesti kannattavasti. Silti pinnoitteita pitää luoda tulevaisuudessa myös muusta materiaalista.

Kehityspäällikköä ei huolestuta alan nopea muuttuminen.

– Tulipa töissä vastaan mitä tahansa, otan selvää, mistä on kyse ja miten asian voi tehdä fiksusti.

 

KUKA?

”Aina kiinnostusta kohti”

Juli-Ann Rikkonen

  • FSP:n kehityspäällikkö 6/2017 lähtien. Sitä ennen FSP:llä ensin kesätyöntekijänä 2015, diplomityöntekijänä 2016 ja 6/2016 lähtien kehitysinsinöörinä
  • maalari, materiaali- ja pintakäsittelyalan insinööri, DI (Aalto-yliopisto / materiaalitiede ja tuotantotalous)
  • 28 vuotta, asuu Helsingissä avopuolison kanssa
  • harrastaa voimanostoa ja ringetteä, aiemmin pelasi käsipalloa
  • ”Olen aina mennyt sitä kohti, mikä kiinnostaa minua aidosti. Haluan etsiä ratkaisuja myös ydinosaamiseni ulkopuolelta. Avarakatseisuus, jatkuva itseni haastaminen sekä uteliaisuus estävät minua jymähtämästä paikoilleni.”
YLÖS