FSP pyrkii tuplaamaan Raahen tuotannon ja henkilöstön

Myynti- ja markkinointijohtaja Sanna Parkkonen sekä pintakäsittelyasiantuntija Jukka Savilampi esittelemässä pintakäsittelyn laadun testaamiseen käytettäviä menetelmiä. Kuva: Vesa Joensuu / Raahen Seutu.

Suomen nykyaikaisin pintakäsittelylaitos rakentui tyhjään halliin viidessä kuukaudessa.

20 vuotta FSP kasvoi Miilukangas Oy:n suojissa Raahen Ruonankadulla, kunnes seinät ja katto alkoivat tulla vastaan.

Teollisuudelle alkoi olla kysyntää koko ajan isommille kappaleille ja isommille määrille.

Yhtiössä luotettiin siihen, että Raahen alueella teollinen kasvu jatkuu ja erityisesti Hanhikiven suururakka poikii töitä. Näissä tulevaisuudennäkymissä toimitusjohtaja Pentti Virtanen pyrkii kaksinkertaistamaan sekä Raahen laitoksen liikevaihdon että henkilöstömäärän. Työntekijöistä, samoin kuin Raahen laitoksen johtajasta, on haku päällä.

– Tuotanto alkaa viikon-kahden päästä. Viisi työntekijää siirtyy vanhoista tiloista tänne uuteen nyt alkuvaiheessa. Raahen pintakäsittelylaitoksen liikevaihto on ollut puolesta miljoonasta miljoonaan, joten uskon, että kehitys jatkuu niin, että voidaan nopeasti tuplata se, Virtanen sanoi laitoksen avajaisissa eilen Raahen Kaupunginmetsän teollisuusalueella.
 
Erityistä FSP:n suurimmassa, Raahen pintakäsittelylaitoksessa, on sen koko, lähes 900 m2. Pintakäsiteltävät tuotteet voivat olla jopa yli 80 metrisiä.

Toimintaperiaate on selkeä. Käsiteltävä tuote kulkee maalausvaunun päällä kiskoja pitkin halliin, ensin pesuun ja siitä suihkupuhdistuskammioon.

Kun pinta on suihkupuhdistettu, kiskot vievät tuotteen kolmen maalaamolinjan läpi. Valmis tuote voidaan kuljettaa hallista vaikka suoraan rekan kyytiin.

Suihkupuhaltamossa eli suihkupuhdistuskammiossa tuote käsitellään asiakkaan ilmoittamaan puhdistusasteeseen.

– Puhalluksen onnistumista voidaan tutkia eri menetelmillä. Tuotteesta tutkitaan muun muassa suolapitoisuus ja pinnan pöly, kertoi pintakäsittelyasiantuntija Jukka Savilampi.

Suihkupuhalluksessa käytettävät rakeet ovat joko teräshiekkaa, teräslankakatkoa, alumiinioksidia tai lasikuulia. Käyttökelpoiset rakenteet kierrättyvät automaattisesti takaisin tuotantoon, pölyksi hajonneet rakeet kulkeutuvat jätteeksi.
 
Maalaamolinjalla tuotteet maalataan korkeapaineruiskumaalauksella.

Maalaamon lämpötilaa voidaan nostaa 60 asteeseen, mikä nopeuttaa maalin kuivumista.

Pohjamaali suojaa tuotetta ruostumiselta ja pintamaali suojaa edellistä maalia ja antaa tuotteelle kiiltoa, väriä ja halutessa esimerkiksi palosuojauksen.
 
Sari Jaatinen, Raahen Seutu 2.6.2017.

 
Yhteystiedot:
Joni Siironen, Raahen yksikön päällikkö, puh. 050 598 1722.
Sanna Parkkonen, myynti- ja markkinointijohtaja, puh. 040 532 2157.